6 Ağustos 2012 Pazartesi

* Köpek Oyuncakları *

Köpeklerin en sevdikleri oyunları sık sık belirtiyorum. 
Kont ve Likya'nın oyunlarını, videoları ile birlikte daha önce paylaşmıştım.
Yavru köpeklerde ilk oyunlar kardeşler ile olur. 
Oyunun kurallarını anne köpek belirler. 
Anne ve kardeşlerden erken ayrılmış yavrularda oyun konusunda pek çok problem çıkmaktadır.
Golden Retriever Kont ve Likya Oyuncak
 Bu noktada erken yavru köpek sahiplenen köpek sahiplerine düşen görevler
diğerlerine göre daha fazladır. Oyunlardaki ilk sorunları diş değiştirme döneminde hisseden köpek sahipleri sabırlı ve araştırmacı ise bu dönemi başarı ile atlatır. 
Ancak eğitim ve sabır konusunda geniş değilse yavrunun sonu sokaklar olabiliyor.
İşte tam da bu aşamada bu makaledeki konum ortaya çıkıyor. 
Golden Retriever Kont ve Likya Oyuncak
Özellikle diş değiştirme dönemindeki yavrular için faydalı olabilecek bir kaç oyuncak paylaşmak istiyorum.
Köpeğiniz ile onun iç güdülerini disiplin çerçevesinde ayaklandıracak oyunlar;
Boğuşmaca, çekiştirmece ve kovalamacadır.
Golden Retriever Kont ve Likya Oyuncak
1. Boğuşmaca oyununda aşı programı bitmemiş yavru köpeğiniz ile bizzat boğuşabileceğiniz gibi büyük bir ayıcık ile 
ya da peluş oyuncak ile boğuşmasını sağlayabilirsiniz. 
Köpeğinizin aşı programı bitti ise muhakkak köpek arkadaşlar edinmesini, sosyalleşmesini sağlamalısınız. Kendi yaşına ve ırkına uygun arkadaşları ile bırakın doyasıya boğuşsun.
Golden Retriever Kont ve Likya Oyuncak
2. Çekiştirmece (kemirme) oyunu esnasında köpeğiniz çoğu kez hırlayacak oyuncağını parçalama girişiminde bulunacaktır. Oyuncak onun için avdır. Bu yüzden yavru bir köpeğe, parçalayıp yutma riskine karşı parçalayamayacağı oyuncak almalısınız. Kendiniz bir halat benzeri oyuncak ile çekiştirmece oynayabileceğiniz gibi yine köpek arkadaşları ile oynayabileceği oyuncaklar alabilirsiniz. Köpeğiniz ile birlikte oynayabileceğiniz ya da köpeğinizin köpek arkadaşları ile oynayabileceği oyuncaklar; bir şeyler paylaşabilmek adına çok önemlidir. Köpeğiniz ile bu tür oyunlar oynarken dikkat edilmesi gereken şey diş değişim dönemindeyken bu ipler ile çok sert oynanılmamasıdır. 
Golden Retriever Kont ve Likya Oyuncak
3. Kovalamaca oyununda köpeğiniz tasmasız olarak salabileceğiniz bir parkta sizi ya da köpek arkadaşlarını kovalamasını sağlayarak oynayabilirsiniz ya da onu bir top peşinde koşturtabilirsiniz. Belki de bir frizbi size çok eğlenceli anlar yaşatabilir. 
Golden Retriever Kont ve Likya Oyuncak
*** Kont ve  Likya'nın oyun makalesindeki gibi sulu oyunları aşı programı bitmemiş yavru köpeklerin hava sıcaklığı ne olursa olsun uygulamaması gerekir.
Golden Retriever Kont ve Likya Oyuncak
*** Bu tür oyunlarda yavrunun dişlerine zarar verecek kadar çekiştirmemek, parçalayıp yutacağı oyuncaklar almamak ve etrafı açık alanlarda tasmasız olarak salmamak önemlidir.
Golden Retriever Kont ve Likya Oyuncak
Köpeğinizin oyun çeşidini belirledikten sonra sıra oyuna göre oyuncak belirlemektedir.
Köpek oyuncaklarının diş kaşıyıcılardan, zeka geliştirenlere kadar pek çok çeşidi bulunmaktadır.
Diş değiştirme döneminde köpeğinize hem diş sağlığını koruyacak hem de sizin kemirmekten çok daha fazla zevk alacağı oyuncaklar mevcuttur.
Golden Retriever Kont ve Likya Oyuncak
* Diş değiştirme dönemindeki yavrunuz için press kemik önerenler olacaktır. 
Özellikle aşıları bitmemiş, bağışıklığı düşük, sindirim sistemi henüz gelişen yavrular için dikkatli davranılmalıdır. Çünkü yavru press kemik tükettiğinde ishal olma riski ile karşı karşıyadır. İshal demek su kaybı ve iştahsızlık demektir. Yavru köpekte ishal yavrunun kaybına kadar gidebilir dikkat edilmelidir.
Aynı zamanda yavrunuzun karnı press kemik ile doyacaktır. Press kemiklerin hiç bir besleyici özelliği olmadığı gibi yavruyu tok tutacaktır. 
Yavrunuz doğal olarak öğününü tüketmek istemeyecektir. Bizim yemek öncesi abur cubur yememiz gibi düşünün. Bunun yerine aşağıdaki görsel bulunan ısırınca parçalayamayacağı sertlikte oyuncaklar alabilirsiniz. 
Bunların kimisi aromalıdır. 
Bu da köpeğinize ayrı bir keyif verecektir. 
Golden Retriever Kont ve Likya Oyuncak
Bu yüzden yavru köpeklerde diş kaşıma konusunda önerilen press kemikler doğru değildir. Zaten yavrunuz sizin elinizi kolunuzu ısırmak istiyorken sizin onun ağzına press kemiği ya da oyuncağını tıkmanız ona al bununla oyna demeniz köpeğe ısırmanın ödül getireceği sinyalini vermektedir.
Yavru sizin kollarınızı ısırıyorken değil siz yavruyu ısırmaması konusunda uyardıktan (net bir HAYIR- HİŞŞT) ve yavru sizin sözünüzü dinleyip sizi ısırmayı kestikten sonra ödülü vermeniz öğretici olacaktır.
Bu konuyu ayrıntılı olarak  bu makalemde işlemiştim.
Golden Retriever Kont ve Likya Oyuncak
Algılarını harekete geçirecek oyuncaklar; Öten oyuncaklardır. Öten oyuncaklar onlara apayrı bir keyif vermektedir. Köpeğinizin ilgisini size çekmek ya da yaptığı eylemden uzaklaştırmak  istediğinizde bu oyuncaklar size yardımcı olacak, köpeğinizin duyma algısını geliştirecektir.
Golden Retriever Kont ve Likya Oyuncak
Zeka geliştirici oyuncakları ise evde yalnız kalacakları zamanlar oyalanmaları için onlara sunabilirsiniz. Bu oyuncakların kimisinin içinden ödül çıkıyor, kimisinden ses...
Elbette içinden ödül çıkanlar köpeğinizi daha çok memnun edecektir. Köpeğiniz ödül mamasını ararken hem burun algısını hem de zeka algısını geliştirecektir.
Köpeklerin siyah - beyaz görmediklerini düşünen biriyim. Bu yüzden rengarenk oyuncaklar tercih etmeniz köpeğinizin göz algısını da geliştircektir.
Golden Retriever Kont ve Likya Oyuncak
En önemlisi köpeğinizin kendine ait oyuncakları olmasıdır. Aksi takdirde oyun için sizi ve sizin eşyalarınız seçecektir. Bu da köpeğiniz ile ortak olduğunuzu, sizin her hangi bir üstünlüğünüzün olmadığını gösterir. 
Köpeğinizin sizin eşyalarınız ile oynaması onun üzerindeki liderliğinizi zayıflatır. 
Köpeğinize ait oyuncaklar almalısınız.