3 Haziran 2012 Pazar

Köpeklerimiz Neden Kuru Mama Yemeliler?

Çoğu köpek sahibi kuru mama yedirerek köpüşüne işkence ettiğini, hep kuru gıda yedirerek ona zarar verdiğini düşünür. "Biz her gün aynı yemeği mi yiyoruz?" diyerek öğünlerini çeşitlendirmek ister. 

Tamam, biraz evsel gıdalar verilmelidir. Ancak
kaliteli bir kuru mamada (Super / High Premium) köpeğinizin ihtiyacı olan her şey vardır. Ek gıdaya gerek yoktur. 

Bazen ek gıda verirken aslında kuru mamada da bulunan maddenin aşırı yüklemesi sonucu istenmeyen
rahatsızlıklar oluşabilir. Örneğin köpek sahipleri bazı hastalıklardan korunmak için mamaya kalsiyum takviyesi yaparak aslında bu rahatsızlıklara neden olmaktadırlar.

Büyük ırk köpeklere fazla kalsiyum verilmesi kemiklerin gelişimini olumsuz etkilemekte hatta durdurabilmektedir. 

Böyle olunca kemikler zayıf kalır. Aşırı kilo
alımı sonucunda da zayıf olan kemikler bu yükü kaldıramaz ve kemiklerde eğrilik ve kırılmalar şekillenebilir. Yani özellikle ek gıda alımında veterinerinize danışmadan bir şey kullanmamalısınız.

Kuru mamaların  içeriklerinde tüy ve deri sağlığından; kas ve kemik gelişiminden; diş sağlığına kadar koruyucu bir çok madde vardır.

Kuru mama tüketen bir köpeğin dışkısında sürprizle karşılaşmazsınız. Dişleri maksimum derecede temizlenecektir. Evsel öğünlere göre size daha az bulaşık çıkacak böylece evde tasarruf sağlayacaktır.  

Ticari mama üreticileri tüketimi sağlamak adına mamaların gelişim açısından gerekli olan bütün unsurları dengeli bir şekilde ve yeterli miktarlarda içermesine özen göstermektedirler. 
*Gelişim döneminde kuru mama kullanmaya özen gösteriniz. 
İlla ki evsel gıdalarla beslemek istiyorum diyenler; vitamin, kalsiyum, fosfor vb. maddelerle ilave yapmak durumundadırlar. Evde ona özel hazırlanmış yemeklerle beslenen köpeklerde takibi zor sağlık sorunları olasıdır. 
Elbettte kuru mamaların içeriğini çok iyi biliyoruz diyemeyiz. Ancak piyasada adı sık geçen, fiyatına göre ve ürün yorumlarına göre yüksek sıralarda yer alan, ürün içeriğinin tahıl seviyesi düşük, içeriğinde et unu yerine gerçek et olan dengeli sebze içeriğine sahip mamalar tercih edilmelidir. 


Genel olarak kuru mama köpekler için en iyisidir. Köpeğinize faydalı gelen kuru mamayı veterineriniz ile birlikte siz seçmelisiniz. Her ırk ve boyuttaki köpek için özel formüle edilmiş mamalar tercih edilmelidir. 

Özellikle yavru / yetişkin kullanımına dikkat edilmeli, gelişim dönemi sonlanana kadar yavru köpek maması kullanılmalıdır. 

Gelişim dönemi sonrası haftada bir kaç gün kaçamak yapılabilir, evden ona özel hazırlanmış yiyeceklerle köpeğinizi ödüllendirebilirsiniz. :)

Kuru mama tüketimi esnasında köpeğinizin yanında daima içilebilir nitelikte temiz su bulundurmalısınız. 

Yapılacak yanlış besleme, köpeğinizde gelişme bozukluklarına neden olabileceği gibi, hayatı boyunca kalacak problemlere de yol açabilir. Özen gösterilmelidir.