22 Ekim 2015 Perşembe

Yürüyüşte her bulduğunu yiyip, zıplayan köpüşe son.!

Bu makalemizin başlığı iddialı ve esprili olsa da konusu sayfamıza gelen bir sorunun cevabı olacak. Soru öyle sık sorulan bir soru ki daha evvel videolu cevap vermiş olmama rağmen bir daha yazılı olmasına, güncellenmesine karar verdim.
Takipçilerimizden Gözde Hanım'ın sorusu;
- Erkek  6 aylık köpüşümün benim üstüme ve onu seven herkesin üstüne atlaması ile yürüyüşlerde yerde gördüğü her şeyi yemeye çalışmasının nasıl önüne geçileceği ile ilgiliydi. 
Açıkcası bu iki problem Kont ile tam da o yaşlarında yaşadığım dev problemlerden ikisiydi. Hatta öyle ki bir gün ağlayarak eve dönmüş, ben bu çocuğu zapt edemiyorum diye yakarmıştım. Babam hemen araştırmalar doğrultusunda bir eğitmen ile anlaşmıştı. Taktikleri aldık, uyguladık. Çözüldü. Yıllar ile bu davranışları unuttu mu? HAYIR.! 
Kont hala kanguru gibi zıplar, evde mama verilmiyormuşcasına hala(!) yürüyüşlerde kaşla göz arasında minik şeyler atıştırır.
Bunları bilmediği için değil tam da benim liderliğimin düştüğü noktada yapar.
* Çok heyecanlandıysa,
* Dikkat çekmek istiyorsa ve
* Doğanın onlara verdiği keşfetme iç güdüsüyle yapıyor.
Öğrendi ki komut alıyor, duruyor. Çözülüyor. Kalıcılığı sizin gücünüz.
Taktikleri, olay defalarca yanlış tecrübe edildikten sonra aldığımızdan yıllardır o eğitimdeki açıkları zor kapatıyoruz. Birazda ilk çocuk olmasının şımarıklığını...
Durum Likya ile bambaşka.! 
-Yürüyüşte hiç bir şey ağza alınmaz.
- Zıpla / Sarıl vb komut verilmediyse asla kimsenin üzerine zıplanmaz. 
Ilk günden bu yana doğru tecrübeler ile her şeyi o da ben de öğrendik.

Şimdi minik-pratik-anlık taktikleri belirtmek istiyorum. 

1. Üste zıplama
Sebebi; Köpüşünüzün diğer oyun arkadaşları ile nasıl güreştiğini izleyin. Her ikili ilişkide bir lider ve itaatkarlar vardır. Oyunlarda da, yemek saatlerinde de, yürüyüşlerde de. Bu sebeple genç köpüşünüz sizin liderliğinizi deniyor, sorguluyor. Tam da bu noktada siz yeterli kararlılığı gösterirseniz sorun ortadan kalkacaktır.
Öneri; Sadece kararlı olmak elbette yetmeyecektir. Anlık fiziksel duruş tavırları ile köpüşünüzü durdurmanız mümkündür.
* Sırtınızı dönmek; köpüşünüz zıpladığında göz temasını ve içsel temasınızı kesmek adına sırtınızı döndüğünüzde köpüş, ilginin azalması dahilinde zıplamayı kesecek ve pes edecektir. Pes etmesi, oturması - sabit beklemesi - ilgisini sizden bir başka yöne kaydırması gibi durumları içerir. Tam da sakinleşip "otur" komutunuzu aldığında ödülünü geciktirmeyiniz.!
Her zaman söylerim olay sadece komutu vermek değildir. Komutu tamamlamak yani ödüllendirmek püf noktasıdır.

Köpüşünüzü böyle anlarda heyecan ya da gerginlik vb duygular yerine sakinlik ve dinginliğe davet edin ki zıplamanın görmezden gelindiğini ama sakin kalmanın ödüllendirildiğini görsün.
2. Yerden yiyecek yeme
Sebebi; Köpüşler/kurtlar doğada nasıl besleniyor, gözlemleyin. Ast-üst ilişkisi çerçevesinde avladıkları hayvanı yemektedirler. Köpüşünüzdeki lider eksikliği onun etrafta bulduğu her yiyeceği-yiyecek kokulu şeyleri yiyebileceğini söylüyor. Kafasına eseni yapabiliyor. Bu da tatlı dostunuza sınırlar koymanız gerektiğini gösteriyor.
Öneri;
* Sınır koymak; Dolaylı bir kaç adımı içeriyor. Taktikleri köpüşle yaşamınızda daha bir çok noktada kullanabileceksiniz.

Öncelikli olarak sorudaki köpüş henüz 6 aylık; diş gösterip ısırma eğilimi gösterecek yaşta değil ama makalemi okuyan diğer takipçilerim için dipnot:
- Köpüşünüz ağzına attığı yiyecek için size diş gösteriyorsa lütfen bir eğitmenden de bilgi ve destek alınız.
Yürüyüşlerde köpüşünüzü kontrol edemeyeceğiniz açık alanlarda tasmasız bırakmamak ilk adım ve göğüs tasması yerine bu temel eğitimleri oturtana dek boyun tasması kullanmanız diğer adım olacaktır.
Rutin gezintide boyun tasması ile yürüyüş yapıyorken zaten başı dik olacak, bu da köpüş eğilene dek yerdeki yiyeceği önce sizin görmeniz için fırsat olacaktır. Böylece hızlıca komut verebilirsiniz. Oldu da ağzına yaramaz bir şey attı diyelim; ağzından yiyeceği çıkartın ve alıp atmak yerine önüne koyun ve yeniden uzandığında HAYIR diyerek durdurun. Başlangıçta inat edecek ve durmayacaktır olsun; siz de inat edin. HAYIR komutunuzu dinlediği anda cebinizdeki ona özel yiyecek ödülünü ona sunun. Sıkça tekrar edin.
Bu çalışmayı dışarıda yaşamayı beklemek yerine ev içerisinde Bekle - Al komutu ile de yiyecekleri siz sununca yiyebileceği fikrini kanıksatın. Bu komut kuru mama yeme problemi yaşayan köpüşler için de eğlenceli bir çözüm olacaktır.
Genç yaşta bu tür sorunları kararlılık ile çözümlerseniz ileri de rahat edecek olan sizsiniz. Çünkü sokakta yaramaz bir gıda yiyip hayatını kaybeden ya da üstüne zıplayıp sahibini düşürüp ciddi şekilde yaralanmasına sebep olan onlarca eğitimsiz köpüş bulunmaktadır. 

Unutmayın köpüşünüz bu davranışlardan 
herhangi birini yapıyorsa suç biz insanlardadır. 
Doğada işler daha sukünetli yürüyor.
Mutlu günler dilerim.